Uw bevlogen, onvolprezen maar vooral onnavolgbare presentator van Roermond Swing!'s JazzNight: Robert van Cruchten


foto: Rob Claessen
meer over Robert...
 


Presentator van de 1ste JazzNight in 2003 en oud Hammerveld Jazz voorzitter Hans Cremers
schreef navolgend Jazz-relaas over de Roermondse Jazzgeschiedenis.

Roermondse Jazz ‘avant la lettre’


 

Hoewel in Roermond de jazzbeleving hoogtijdagen kende met het internationaal vermaarde ‘Hammerveld Jazzfestival’,
kent de geschiedenis van de jazzmuziek in Roermond een langere en oudere voorgeschiedenis.
Die jazzbeleving is dan ook de oorzaak geweest van Hammerveld Jazz.
Zo ongeveer in het laatste jaar van de
Tweede Tweede Wereld oorlog, ontstond er bij een aantal jongeren oprechte belangstelling voor de jazzmuziek,
die zij bij tijd en wijle wel eens hoorden op de verboden radiozenders. Aantrekkelijk en spannend omdat enerzijds het luisteren naar deze uitzendingen door de Duitsers verboden was en anderzijds omdat het muziek was van de hopelijk bevrijders van het Duitse juk.
Niet lang na de bevrijding en de jaren daarna ontstonden
de eerste pogingen van enkele jongeren om ook jazzmuziek te gaan spelen.Op het eind van de jaren 40 had Roermond zijn eerste jazz-groep ‘ The Rhytmics’ even later geheten ‘The new Rhytmics’.

In het begin van de jaren 50 ontstond er een nieuwe groep ‘The Jazz Kiddies’, in het toenmalige militaire tehuis aan het Munsterplein in Roermond. Het was een Jazzgroep(huisorkest van het militair tehuis)die bestond uit Roermondse musici en uit muzikanten van de Kapel van de Limburgse Jagers, de militaire kapel die gestationeerd was in de Ernst Casimirkazerne.Deze dixielandband heeft een aantal jaren naar hartelust en vaak gemusiceerd. Zij speelden op bonte avonden van D’n Uul, op Anjeravonden, voortal van liefdadigheidsvoorstellingen, voor het Dr. Tiny Imkampfonds, enz, enz.
Hun nationale en internationale doorbraak kwam met het deelnemen aan het Benelux Jazzfestival in Maastricht(1953). The ‘Jazz Kidds' zoals ze nu heten vielen in de prijzen en radiouitzendingen waren het resultaat. Het gemeentebestuur vond die recalcitrante muziek niet direct ideaal getuige een passage uit een brief van 22 juni 1953.Daarin staat dat bij feestavonden van de Vespaclub Roermond op 27 en 28 juni in dat jaar het orkest uitsluitend gewone dansmuziek mag spelen met uitsluiting van swing, boogie-woogie, jitterbug e.d.
‘The Jazz Kidds speelden toen internationaal.In 1953 en wel op 30 mei vond in de Europahal het eerste Roermondse Jazzfestival plaats onder de titel ‘Internationaal Jazz Kidds Festival 1953’.
De Europahal was de voormalige manege van de cavalerie en gelegen op de plek waar nu de Hema is gesitueerd.
In de jaren die volgen ontstaat er een nieuwe formatie ‘The Dr. Kid Killers Swingtet’.Deze groep bewandelde moderner jazzpaden, men speelde Bebop en was cool. Ook werd er een Roermondse ‘Jazz Society’ opgericht met maandelijkse contactavonden. Er werd gemusiceerd en de avonden werden veelal besloten met een jamsession.
Deze avonden vonden plaats in de bovenzaal van Hotel Wijers aan het Munsterplein en later in het epicentrum voor alles wat studentikoos of artistiek was of deed ‘Café de Peardstjal’, van Jan Leyendeckers.
Het was daar dat de aarde vruchtbaar geprepareerd werd om in navolging van Juan La Pain en Corbet Latour in Roermond wederom een internationaal Jazzfestival te gaan organiseren en dat werd het Hammerveld Jazz(festival).


Bestuur Hammerveld Jazz, jaren''70met de heer verhoeven uit Maasbracht op plaats 7 op de foto, met dank aan de vriendelijk lezer harpoo

Dit grote internationale festival is niet meer en dat word door velen betreurd. Het werd even ebtime met de jazz in
Roermond, maar ziedaar deze stilte wordt aangenaam verstoord door nieuwe ontwikkelingen: de Roermondse ’JazzNight’. Wellicht kan dit prachtige initiatief uitgroeien tot een festival in een grotere opzet, gelijkaardig het Hammerveld Jazz, want in Roermond was de Jazz ’Avant la lettre’.
Op oude vruchtbare bodem kan nog veel cultureel goeds gedijen. Het gemeentebestuur behoort thans in elk geval tot de promotors.

Hans Cremers
Oud-voorzitter Hammerveld Jazz

Roermond Swingt! word u aangeboden door de gemeente Roermond en onze hooggewaardeerde sponsors.