30 Juni JazzNightBefore & 1 Juli Jazznight

JazzNight Roermond

Voorstad St. Jacob - Gratis entree

Bart Wirtz

My Image

Na succesvolle albums als ‘iDreamer’ dat hem de Edison Publieksprijs bracht en ‘Interview’ waarop hij met de Amerikaanse trompettist Sean Jones verschillende muziekinvloeden samenbrengt, slaat altsaxofonist Bart Wirtz met zijn vierde album ‘Beneath The Surface’ nieuwe wegen in.

Opgegroeid in het inmiddels ter ziele zijnde hardjazz ensemble Monsieur Dubois en al tien jaar deel uitmakend van het Artvark Saxophone Quartet waagt Wirtz zich met een nieuw kwintet op ‘Beneath The Surface’ aan cross-overs van jazz, hiphop, funk, roots en rock. Met gastbijdragen van onder andere Soweto Kinch en Ntjam Rosie legt Wirtz een gemengd elektronisch en akoestisch ritmisch tapijt neer waarover creatieve vondsten op aanstekelijke wijze ineen gevlochten worden.

Duistere muziekbeelden, kerkelijk gezang, bezwerende saxsolo’s en een enkele declamerende rap (Kinch) weerklinken over de smaakvol gedrapeerde elektronische variaties die ‘live’ werden ingespeeld. Gaandeweg ontstaat een totaalgeluid met conceptuele trekjes waardoor ‘Beneath The Surface’ zich als een aaneengesloten mysterieus verhaal laat beluisteren. Met ‘Beneath The Surface’ verdiept Wirtz zijn muzikale grenzen.

De gelaagde en avontuurlijke ritmische velden zijn gids en voedingsbodem voor sprankelend spel met een scherp oog voor detail. De akoestische altsax en piano (Emiel van Rijthoven) of een enkel accent van basklarinet (Mete Erker) mengen zich exceptioneel met wurlitzer, hammond en een rits aan elektronische toverdozen die zowel door Wirtz, percussionist Frank Wienk en Van Rijthoven bespeeld worden.

Verdieping, stuwende ritmen en stemmige climaxen geput uit een mix van stijlen monden uit in een hip en eigentijds geluid dat het zeker op de podia goed zal doen.

Roermond Swingt 2017 / Stichting Jazzin' Roermond